Return

Augmenten els diagnòstics d’endometriosi, una malaltia que afecta el 10% de les dones en edat reproductiva

Augmenten els diagnòstics d’endometriosi, una malaltia que afecta el 10% de les dones... Back to top
Lleida,
14/03/2024

Es caracteritza per la presència de dolor pelvià crònic i cíclic, i pot ser causa d’esterilitat, sagnat menstrual anòmal o dolor durant les relacions sexuals.

Imatge
Equip ginecologia
Avui se celebra el Dia Mundial de l’Endometriosi per donar visibilitat a aquesta malaltia

L'endometriosi és una malaltia ginecològica crònica que afecta el 10% de les dones en edat reproductiva, aproximadament, i que es caracteritza per la presència de dolor pelvià crònic i cíclic, coincidint amb la menstruació en la majoria de casos. L'endometriosi pot ser també causa d'esterilitat, sagnat menstrual anòmal o dolor durant les relacions sexuals, i pot associar-se a clínica urinària o digestiva. Tota aquesta simptomatologia fa que l'endometriosi afecti la qualitat de vida de la dona, amb repercussió sobre el benestar físic, psicològic i social, i fins i tot pot esdevenir incapacitant.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida proporciona un abordatge mèdic i quirúrgic a les pacients amb endometriosi, a través d’un equip multidisciplinari, liderat per la doctora Laia Jareño com a coordinadora de la Unitat i Marta Simó com a cap de Servei d’Obstetrícia i Ginecologia.

A la consulta monogràfica d'endometriosi de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova es fan més de 150 visites cada any, la majoria ben controlades amb tractament mèdic. Les pacients sense resposta al tractament mèdic o amb compromís greu de l'aparell digestiu o excretor renal es proposen per a cirurgia avançada mitjançant robot Da Vinci. Aquesta tecnologia avançada i complexa permet un abordatge quirúrgic de gran precisió i l’actuació de diferents professionals en un mateix acte, a més de la recuperació precoç després de la cirurgia, i la incorporació a la vida quotidiana en millors condicions.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova treballa amb la implementació del Comitè d'Endometriosi durant aquest 2024. En aquest Comitè, es discutiran els casos que requereixin un abordatge multidisciplinari per tal de prestar una atenció d'excel·lència a les pacients. L'Equip de professionals experts en el diagnòstic i el maneig de l'endometriosi el componen especialistes en ginecologia endoscòpica, ginecologia oncològica, ecografia, reproducció assistida, anestesiologia i clínica del dolor, cirurgia general, urologia, radiologia, i també infermera gestora de casos, psicòleg, nutricionista i fisioterapeutes, i atén des de les formes lleus fins a les més greus de la malaltia, de manera integral i consensuada.