
La Comissió Territorial de Toxicologia de Lleida, formada per professionals de la medicina, la infermeria i la farmàcia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Universitari de Santa Maria, Hospital Comarcal del Pallars, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’atenció primària, ha celebrat avui la I Jornada Territorial de Toxicologia, dirigida a professionals sanitaris del territori amb l’objectiu de reforçar la capacitat de resposta davant les intoxicacions agudes, un problema de salut pública de gran rellevància.
Les intoxicacions agudes afecten de forma significativa la població general i requereixen una intervenció sanitària ràpida, eficaç i coordinada. Una intervenció adequada no només pot reduir la morbiditat i mortalitat associades a la intoxicació, sinó també contribuir a un ús més eficient dels recursos assistencials.
La Jornada té com a objectiu actualitzar els coneixements dels professionals sanitaris sobre les intoxicacions més freqüents del nostre entorn (per medicaments, bolets, gasos, fums, mossegades de serp, etc.). La trobada s’emmarca en el compromís de les institucions sanitàries amb la millora contínua de l’atenció i formació dels equips assistencials. La participació de professionals de diferents àrees ha afavorit un enfocament multidisciplinari en l’abordatge d’aquestes situacions clíniques.
Sulamita Carvalho, facultativa especialista del Servei de Medicina Intensiva de l’HUAV i presidenta de la Comissió Territorial de Toxicologia, ha explicat que a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova s’atenen de mitjana unes 700 intoxicacions agudes anuals, la majoria per ingesta de fàrmacs. D’aquestes atencions, un 5% són casos greus que requereixen ingrés al Servei de Medicina Intensiva. També s’ha referit a la perillositat dels reptes virals entre adolescents i la importància d’estar atents per disminuir les conseqüències negatives, la morbiditat i la mortalitat associades a aquestes intoxicacions.