
La Diputació de Lleida va acollir divendres la presentació de l’informe Salut Mental i Entorn Rural de la Federació Salut Mental Catalunya i la signatura de convenis de col·laboració entre la Coordinadora Salut Mental Terres de Lleida, Sant Joan de Déu Terres de Lleida (SJD) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS).
L’acte va comptar amb la benvinguda institucional per part d’Òscar Martínez, diputat de Salut Pública de la Diputació de Lleida; Josep Lavin, president de la Coordinadora Salut Mental Catalunya - Terres de Lleida; i Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya.
Calen polítiques públiques que garanteixin l’equitat territorial
Alba Muntadas, activista en salut mental, i Geni Ustrell, responsable de l’Espai Situa’t Anoia, van presentar l’informe Salut Mental i Entorn Rural, que parteix d’una situació d’iniquitat territorial en l’accés a serveis, recursos i oportunitats en l’àmbit rural pel que fa a la salut mental. L’informe realitza una diagnosi de la situació actual al territori català en relació amb els factors que influeixen en una adequada atenció a la salut mental de la ciutadania en l’àmbit rural. Per fer-ho, durant el 2024 es van crear espais de reflexió i treball col·laboratiu amb representació tant de persones amb experiència pròpia en salut mental, familiars i/o persones del seu entorn i professionals dels àmbits sanitari i social i, alhora, amb representació territorial rural amb la major equitat possible. En total, més de 140 persones de la Catalunya Central i les províncies de Lleida i Tarragona van participar en 9 grups de treball, incloent persones amb experiència pròpia, familiars i professionals.
El document de Salut Mental Catalunya posa de relleu les necessitats i reptes de la salut mental a l’àmbit rural, destacant aspectes com el suport a l’habitatge; accessibilitat a serveis socials i sanitaris de qualitat; oportunitats d’estudis, laborals i de lleure; estigma; participació, ciutadania i suport social. Entre les propostes concretes sorgides de la diagnosi territorial, es destaca la necessitat de garantir l’accés a l’habitatge amb els suports necessaris, flexibilitzar protocols, ampliar la ràtio de professionals, i promoure iniciatives comunitàries que garanteixin l’equitat territorial i la continuïtat assistencial.
Dos nous convenis de col·laboració per seguir treballant en xarxa a les terres de Lleida en l’àmbit de la salut mental
Pel que fa a la signatura de convenis, Mercè Esteban, tècnica de coordinació de la Coordinadora Salut Mental Catalunya - Terres de Lleida, va exposar com la Coordinadora d’entitats de salut mental i addiccions Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida ha treballat amb els dos principals proveïdors de serveis de salut mental de la província, Sant Joan de Déu Terres de Lleida (SJD) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), amb l’objectiu d’establir les bases i les condicions de la col·laboració en matèries relacionades a contribuir i fomentar la salut mental en el territori i el suport a les associacions i entitats constituïdes amb el mateix objecte adherides a la coordinadora.
Jordi Blanch, Director Assistencial dels Serveis de Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitaris, i Montse Pàmias, Directora de centre de l'Hospital Sant Joan de Déu de Lleida, es van mostrar compromesos i esperançats amb aquest nou acord. Per finalitzar, Jaume Capdevila Mas, gerent Sant Joan de Déu Terres de Lleida; Palmira Borràs, Adjunta a gerència i Directora dels centres Xarxa d’Hospitals de l’Alt Pirineu de Gestió de Serveis Sanitaris; i Josep Lavin, president de la Coordinadora Salut Mental Catalunya - Terres de Lleida; van procedir a materialitzar la signatura del conveni.