
Una trentena de pacients amb càncer de pròstata del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) estan seguint un programa d’entrenament físic dirigit per educadors físics esportius d’Inefc Lleida per millorar el seu estat de salut. La iniciativa s’emmarca en el projecte Oncoathletes, coordinat pel Servei d’Oncologia Radioteràpica, Inefc Lleida i l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), amb el suport de Bayer.
El projecte està liderat per la doctora d’Oncologia Radioteràpica Marta Bonet, premiada pel seu projecte titulat "Millora de la qualitat de vida en pacients amb càncer de pròstata hormonosensible metastàtic mitjançant exercici de força i resistència potenciat per una solució tecnològica motivacional". Amb la iniciativa, proposa un enfocament integral que combina l'activitat física amb la tecnologia per optimitzar el tractament dels pacients. El programa compta també amb el suport dels tècnics de radioteràpia i dels professionals d’infermeria.
Judith Arbós i Sebastià Mas, professors d’Inefc Pirineus i Lleida respectivament, han estat els encarregats de dissenyar el programa d’exercici físic per aquests pacients. “Els exercicis són bàsicament de força, ja que estudis recents demostren que persones amb més teixit muscular responen millor als tractaments mèdics, tenen menys efectes secundaris i menys cardiotoxicitat”, expliquen. Els pacients fan entrenaments presencials de forma individual amb l’acompanyament d’un o una professional d’Inefc mentre dura el tractament de radioteràpia a l’hospital. Aquest entrenament es complementa amb exercicis en línia des de casa durant dos mesos. També se’ls recomana fer exercici aeròbic, com sortir a caminar. Per la seva banda, Rosa Gil, professora de l’EPS i experta en intel·ligència artificial (IA), col·labora en el projecte amb el desenvolupament d’una aplicació tecnològica que permeti mantenir l'adherència a l’exercici físic a llarg termini, amb l’objectiu de prolongar-ne els beneficis per als pacients.
Alguns resultats preliminars d’aquest projecte s’han presentat al Congrés Internacional Moving Beyond d'exercici oncològic, que s’ha celebrat a Lisboa els dies 3 i 4 d'abril. El projecte, que disposa de 17.000 euros de finançament, ha guanyat una beca competitiva de la farmacèutica Bayer, per al desenvolupament de propostes innovadors per a la millora de qualitat de vida de pacients, així com una beca de col·laboració per a la investigació del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports.
Càncer de pròstata
El càncer de pròstata és el tipus de càncer més freqüent en homes a l’Estat espanyol, representant aproximadament el 20% del total de casos i la tercera causa de mort per càncer en homes, darrere del càncer de pulmó i de còlon. Un dels principals factors de risc és l'edat; es presenta de manera més prevalent en homes més grans de 65 anys. Encara que en les etapes inicials pot no presentar símptomes, a mesura que avança pot causar problemes urinaris i dolor a la pelvis o l'esquena, entre d'altres. La detecció precoç i el tractament adequat són crucials per millorar els resultats, atès que fins al 90% dels casos presenta bon pronòstic.