Imagen
Dermatologia

Dermatologia

Dermatologia Back to top

Presentació

La Secció de Dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) actua com a servei de referència de la patologia dermatològica d'una àrea d’uns 450.000 habitants, procedents de la Regió Sanitaria de Lleida, Alt Pirineu i Aran i part de la Franja aragonesa.

Té una gran activitat assistencial, duta a terme per personal qualificat, amb interessos assistencials diversificats. Part dels mateixos són professors d'universitat i alguns d'ells desenvolupen tasques de recerca, en el context de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

La Dermatologia, malgrat ser una especialitat mèdica molt antiga, com la majoria d'altres especialitats està canviant i s'enfronta a nous reptes. Part dels canvis son conseqüència de l'envelliment de la població junt als canvis culturals en relació a l'exposició solar, que es tradueixen en un gran augment de càncer de pell. Altres venen donats per l'increment de possibilitats tècniques diagnòstiques i terapèutiques a l'abast del dermatòleg i el també increment dels fàrmacs a oferir per la patologia dermatològica inflamatòria moderada/greu.

La Secció de Dermatologia de l'HUAV està donant resposta a aquest canvis. L’equip mèdic s'ha especialitzat en alguns camps concrets, s'ha incrementat l'activitat quirúrgica, s'han adquirit nous equipaments i s'ha introduït el maneig de nous fàrmacs. Tanmateix s’ha produit ja, i s’està impulsant encara més, la implicació especialitzada d’infermeria en les tècniques diagnòstiques i terapèutiques dermatològiques i el suport d’orientació i educació sanitària dels nostres pacients.

Conscients de la importància del treball multidisciplinari, Dermatologia treballa de forma coordinada amb altres especialitats hospitalàries. Cal subratllar el gran nombre d’interconsultes hospitalàries que s’atenen diàriament, la intervenció en el disseny de protocols multidisciplinars pel maneig de diverses malalties, i la funció de sessions clíniques i comités multidisciplinaris com ara les sessions de dermatopatologia i els comités de tumors cutanis, el de melanoma cutani i el de psoriasi i artritis psoriàsica.

Finalment, donada la gran prevalença de la patologia cutània, s’està treballant especialment la coordinació amb l’Atenció Primària. Per això s’han organitzat i s’estan organitzant cursos de Dermatologia per Atenció Primària sobre diferents temes, s’estan revisant conjuntament els protocols de maneig de les malalties dermatològiques a Atenció Primària i els criteris i vies de derivació a l’atenció dermatològica especialitzada. Cal destacar la derivació de pacients mitjançant “Teledermatologia” (visita a distància sense pacient acompanyada d’imatges clíniques de la patologia problema) que permet resoldre a distància i amb celeritat molts problemes dermatològics i al mateix temps prioritzar les visites presencials de la patologia urgent o preferent. Així es disminuex la necessitat de desplaçaments dels pacients i familiars i es vetlla per l’equitat territorial de l’atenció sanitària, tant important en un àrea geogràfica extensa com és Lleida.

L’activitat de la Secció de Dermatologia de l’HUAV es realitza principalment a consultes externes de l'HUAV, on es disposa de quatre espais per consulta externa pròpiament dita i cures d’infermeria, un gabinet equipat per dur a terme cirurgia amb anestèsia local, seguiment digital dels pacients amb síndrome del nevus displàsic i ecografia cutània i un espai per fototeràpia i teràpia fotodinàmica. A més, els especialistes es desplacen personalment un dia a la setmana per oferir un servei de consulta externa als CAPs de Tàrrega i Balaguer. Puntualment s’utilitzen també quiròfans del bloc quirúrgic general de l’hospital per dur a terme tècniques quirúrgiques més complexes sota sedació, com la cirurgia microgràfica de Mohs.

Equip

  • Rosa Mª Martí Laborda
  • Rafael S. Aguayo Ortiz
  • Manel Baradad Brusau
  • José Manuel Fernández Armenteros
  • M. Eugenia Hernandez Ruiz
  • Verònica Sanmartin Novell
  • Xavier Soria Gili
  • Sergio Moreno Palma
  • M. Mar Tapias Terrè
  • Yomara Morant García
  • Guillem Esteve Boncompte
  • Rosa M Torrente Riu
  • Maria Jaria Lansac
  • Concepción Pérez Rivas
  • Josefa Farré Esteve
  • Soledad Rodriguez Fernandez

Cartera de serveis

HUAV

CAPs de Balaguer i Tàrrega

Al·lèrgia cutània i urticària

Càncer cutani no melanoma

Dermatitis de contacte

Dermatologia pediàtrica

Hidrosadenitis

Malalties de transmissió sexual

Melanoma

Psoriasi

Consultes de Teledermatologia (primera visita a distància sense pacient)

Visites successives telefòniques (comunicació de resultats, seguiment)

Examen directe al microscopi per detecció de fongs i paràsits

Dermatoscòpia manual pel diagnòstic de tumors cutanis, especialment pigmentats

Control digital de pacients amb síndrome del nevus displàsic

Biòpsia cutània

Ecografia cutània

Proves epicutànies

Presa de mostres per estudis microbiològics

Crioteràpia

Curetatge

Afaitat quirúrgic

Electrocoagulació

Infiltracions intralesionals

Teràpia fotodinàmica

Gabinet quirúrgic

CMA (Cirurgia Major Ambulatòria) sota anestèsia local

Cirurgia microgràfica de Mohs

CMA (Cirurgia Major Ambulatòria) sota sedació

Cures i consulta d'infermeria

Fototeràpia (UVB i PUVA)

Comitè de tumors

Sessió de casos clínics

Sessions de dermatopatologia

Comitè de Melanoma Cutani

Comitè de Psoriasi/Artritis psoriásica

Interconsultes hospitalàries

Suport al maneig de pacients propis ingressats

Docència

La Secció de Dermatologia de l’HUAV està acreditada per la docència MIR en la especialitat de Dermatologia Medicoquirúrgica i Venereologia des del 2004 amb una dotació d’una plaça anual, pel que habitualment disposa de 4 metges residents. A més col·labora amb altres especialitats en la formació de residents MIR, habitualment de Medicina Familiar i Comunitària i puntualment de Medicina Interna i Pediatria.

Per altra part, els especialistes en Dermatologia de l’HUAV participen amb la Universitat de Lleida (UdL) en els estudis de Grau (Medicina i Ciències Biomèdiques) i Doctorat de la Facultat de Medicina.

Durant tot l’any es desenvolupen activitats docents dirigides als propis membres de la Secció, generalment preparades també pels propis especialistes i els residents MIR en forma de sessions que tenen lloc a primera hora del matí.

La Secció de Dermatologia de l’HUAV de forma tradicional ha mostrat una forta vocació docent que s’ha traduït en l’organització i participació en cursos de formació continuada per altres especialistes, especialment dirigits a Medicina Primària. També s’ha participat i coordinat l’edició en paper i on-line de llibres, capítols de llibre i altres sistemes on-line (webs, APPs) de caire docent, especialment per a l’Atenció Primària.

Per altra banda, diversos membres de l’equip coordinen sessions científiques i seminaris i imparteixen conferències invitades a reunions científiques i congressos.

Finalment cal assenyalar la participació intensa i continuada en campanyes divulgatives per la població general sobre les malalties cutànies i la cura de la pell de la mà d’ONGs, associacions de pacients i societats científiques, així com de cribratge poblacional de càncer de pell, com ara la campanya de l’Euromelanoma.

Recerca

Des de la Secció de Dermatologia de l’HUAV es lidera i participa en projectes de recerca clínica i traslacional, en el context de l'IRBLleida (Grups de Patologia Oncològica i Cicle Cel·lular), dirigida fonamentalment a càncer cutani no melanoma, melanoma i lesions pigmentades i psoriasi.

El Grup de Patologia Oncològica de l’IRBLleida forma part dels grup CIBERONC de l “Instituto de Salud Carlos III” (ISCIII) i està reconegut com Grup de Recerca Consolidat per la Generalitat de Catalunya.

La recerca en melanoma s'ha mantingut de forma continuada fa més d’una dècada gràcies a l'obtenció de projectes competitius, que han tingut com a investigador principal la Dra. Rosa M. Marti (projectes de l’ISCIII i la Fundació la Marató de TV3).

Per altra part, s’ha impulsat la realització de Tesis Doctorals per part dels residents o ex-redidents MIR, facultatius o becaris predoctorals de la UdL. Més del 50% de la plantilla actual de facultatius de la Secció de Dermatologia són Doctors.

De la mateixa manera que la recerca produida a la Secció de Dermatologia de l’HUAV es avaluada per altres institucions i professionals, alguns dels facultatius també actuen com avaluadors de la Agència de Qualitat Universitària de Catalunya, de projectes d’investigació presentats a convocatòries competitives, de Tesis Doctorals i com a revisors d’articles cientifics.

  • Estudio de la heterogeneidad tumoral en el melanoma. FIS PI15/00711. INVESTIGADOR PRINCIPAL: Rosa Mª Martí Laborda. COLABORADORES: A. Yeramian, F. Vilardell, A. Macià, D. Cuevas, X. Soria, O. Maiques (2016-18; prorrogat a 2020).
  • Análisis del secretoma en el melanoma humano asociado al perfil genético y a la aparición de resistencias. Identificación de biomarcadores y/o dianas terapéuticas de aplicación clínica. FIS PI18/00573. INVESTIGADOR PRINCIPAL: Rosa Mª Martí Laborda. CO-INVESTIGADOR PRINCIPAL: Anna Macià Armengol. COLABORADORES: F. Vilardell, X. Soria, D. Cuevas, EP. Murata Yonamine, C. Barceló (2019-21) (prorrogat a 2023).
  • Análisis del microambiente tumoral del melanoma cutáneo asociado al perfil genético y/o a la aparición de resistencias. FIS PI21/00294. INVESTIGADOR PRINCIPAL: Anna Macià Armengol CO-INVESTIGADOR PRINCIPAL SENIOR: Rosa Mª Martí Laborda. COLABORADORES: F. Vilardell, X. Soria, D. Cuevas, RS. Aguayo, EP. Murata Yonamine, P. Sisó, I. de la Rosa (2022-24).
  • Ensayo clínico: Estudio de moléculas inhibidoras de señalización en modelo de biopsias cutáneas in vitro”. INVESTIGADOR PRINCIPAL: Lluís Santamaría Babí (UB). COLABORADORES: R. Aguayo, JM. Fernández, JM. Casanova (2019).
  • Ensayo clínico: Estudio de investigación traslacional en dermatitis atòpica (Projecte CEIC-2349). INVESTIGADOR PRINCIPAL: Lluís Santamaría Babí (UB). COLABORADORES en HUAV: R. Aguayo (2020).
  • Ensayo clínico: Estudio de investigación traslacional en vitíligo” (Projecte CEIC-2358). INVESTIGADOR PRINCIPAL: Lluís Santamaría Babí (UB). COLABORADORES en HUAV: R. Aguayo (2020).
  • Ensayo clínico: Estudio observacional para evaluar la efectividad en práctica clínica real de los pacientes con psoriasis en placas de moderada a grave tratados con brodalumab. (NIS-1466 BROACTIVE) INVESTIGADOR PRINCIPAL: Josep Manel Fernandez Armenteros. COLABORADORES: Joan Ângel Baldó (2021-22).
  • “Estudio observacional retrospectivo para describir la evolución de la enfermedad en pacientes con melanoma cutáneo en estadio II en España”. Estudio “METHEOR” Bristol-Myers Squibb S.A.U.. INVESTIGADOR PRINCIPAL: Rosa Mª Martí Laborda. COLABORADORES: S. Moreno Palma, X. Soria Gili (2022-23).
  • "Modulació de l'autofàgia com a nova estratègia terapèutica en el melanoma" concedido por la Universitat de Lleida a Carla BARCELO GOMEZ. Convocatòria "d'Ajut per a Personal Predoctoral de la UdL en Formació, 2015" (2016-19) TUTORA DEL PROYECTO: RM. Martí.
  • "Estudi dels mecanismes d'invasió i disseminació tumoral en càncer cutani no melanoma". concedido por el IRBLleida – Diputació de Lleida a Clara MATAS NADAL. Convocatoria “d’AJUTS POST-MIR 2018 i de Promoció de la Recerca del Institut de Recerca Biomédica de Lleida” (2018-19). TUTORES DEL PROYECTO: R. Aguayo y E. Garí.
  • “Estudio de la heterogeneidad tumoral en el melanoma humano. Estudio de las resistencias a fármacos convencionales y el proceso autofágico” (POSTD004MACI - POSTD16) concedido por la AECC a Anna MACIA ARMENGOL (Investigadora Principal). Convocatoria 2016 “Ayudas para investigadores en oncología. Modalidad postdoctoral” (2017-21) INVESTIGADORA PRINCIPAL SENIOR DEL PROYECTO RM. Martí.
  • "Identificació de biomarcadors i/o dianes terapèutiques d’aplicació clínica en el melanoma huma: anàlisi del secretoma associat al perfil genètic i a l’aparició de resistències” concedido por la Universitat de Lleida a Pol Sisó CAMARASA. Convocatoria “d’AJUTS predoctorals de la UdL, 2019” (2019-2022) TUTORAS DEL PROYECTO: RM. Martí y A. Macià.
  • "Estudio genético y análisis del secretoma del Melanoma Acral. Identificación de biomarcadores de aplicación clínica" concedido por la AECC. Catalunya contra en Càncer. Lleida a Inés DE LA ROSA ZURERA. Convocatoria "Junta Provincial Lérida Predoctoral AECC 2019" (2020-24) TUTORAS DEL PROYECTO: RM. Martí y A. Macià.
  • “Melanoma cutani: característiques demogràfiques, clinicopatològiques, associacions, evolució i pronòstic” concedido por la Diputació de Lleida/IRBLleida a Joan ANGEL BALDÓ. Convocatoria “Ajuts al Talent en Investigació Biomèdica. Modalitat A: Ajut post-residència per dedicació a recerca” (2021-22) TUTORA DEL PROYECTO: RM. Martí.
  • Modulació de l’autofàgia com a nova estratègia terapèutica en el melanoma. Estudi de les resistències a fàrmacs convencionals. Carla BARCELÓ GÓMEZ. Universitat de Lleida. (2019). Directoras: RM. Martí, A. Macià.
  • Psoriasis y factores de riesgo cardiovascular: Estudio poblacional, ateromatosis subclínica y vasa vasorum adventiciales. Josep M FERNÁNDEZ-ARMENTEROS. Universitat de Lleida (2019). Directores: JM. Casanova, E. Garí.
  • Carcinomes de queratinòcits: aspectes epidemiològics a Catalunya i caracterització proteica del seu fluid intersticial tumoral. Clara MATAS NADAL. Universitat de Lleida (2021). Directores: R. Aguayo i E. Garí.
  • Paper de la freqüència al.lèlica de la mutació BRAFV600E i de la variant germinal KDRq472h en les característiques clíniques i patològiques del melanoma cutani. Xavier SORIA GILI. Universitat de Lleida (2023) Directores: RM. Martí, F. Vilardell, A. Macià.

Tota aquesta investigació ha estat reconeguda a múltiples congressos mitjançant comunicacions científiques i també ha estat publicada a revistes biomèdiques de prestigi (de la nostra especialitat, d’altres o de recerca més bàsica) com J. Invest Dermatol, J. Am. Acad Dermatol, Br. J. Dermatol, Pigment Cell Melanoma Res., Clin. Exp. Dermatol, J. Eur. Acad. Dermatol Venereol, J. Dermatol, Int. J. Dermatol, Australas J. Dermatol, Curr. Treat Options Allergy, Acta Derm. Venereol, Contact Dermatitis, Actas Dermosifiliogr., Br. J. Cancer, Transl. Oncol., Eur. J. Med. Genet., Cancers, Life, Mol. Cell Proteomics, Front Cell Dev. Biol., Nat. Cell Biol., Nat. Commun., Cell, etc, sumant al voltant de 50 articles científics publicats en els darrers 5 any en revistes nacionals e internacionals.

Així mateix, els professionals de la Secció de Dermatologia són membres actius de diferents Societats Científiques i Grups de Recerca Clinica:
  • Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears
  • Academia Española de Dermatología y Venereología (AEDV)
  • Sociedad Ibero-Latino-Americana de Dermatología y Venereología
  • International Dermoscopy Society
  • American Academy of Dermatology
  • European Society for Dermatological Research
  • European Association of Dermato Oncology
  • European Academy of Dermatology and Venereology
  • Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
  • Grupo de Linfomas Cutáneos de la AEDV
  • Grupo de Profesores y Docentes de Dermatología de la AEDV
  • Grupo de Psoriasis de la AEDV
  • Grupo de Dermato Oncología y Cirugía de la AEDV
  • Grupo Español de Dermatología Pediátrica de la AEDV
  • Registro de Melanoma de la AEDV
  • Grupo Español Multidisciplinar de Melanoma (GEM)
  • XURCB (Xarxa d’Urticària Catalana i Balear)
  • Xarxa de Centres de Melanoma de Catalunya
  • Xarxa de Centres de Càncer Cutani no Melanoma de Catalunya