Imatge

Microbiologia

Microbiologia Back to top

Presentació

El laboratori de Microbiologia de l’HUAV té com a missió oferir uns resultats d’elevada qualitat tècnica facilitant la informació necessària per a la seva interpretació amb un temps de resposta i un cost raonable.

El principal objectiu de la secció de Microbiologia és proporcionar tota aquella informació eficaç per a la prevenció, diagnòstic, tractament i seguiment de les malalties d'origen infecciós, aprofitant els últims avenços científics i tecnològics, en els camps de la bacteriologia, virologia, micologia i parasitologia.

Té un paper indispensable en l’ús adequat d’antimicrobians, amb la identificació dels patògens implicats en el procés infecciós, i les proves de sensibilitat als antimicrobians, amb informes epidemiològics periòdics de les resistències antibiòtiques dels principals microorganismes, segons àmbit i tipus d’infecció.

Equip

  • Mercedes Garcia González
  • Alba Bellés Bellés
  • Albert Bernet Sánchez
  • Eric López González
  • Saray Mormeneo Bayo
  • Ivan Prats Sánchez
  • Elena Sánchez Bascones
  • Andrea Castellano Verdasco
  • Núria Aixalà Culleré

Cartera de serveis

La secció compta amb tots els recursos tècnics necessaris per desenvolupar les funcions relacionades amb les determinacions microbiològiques en els camps de la bacteriologia, virologia, micologia i parasitologia. A més de les metodologies clàssiques com la microscòpia, els cultius, els antibiogrames, o la serologia, s’utilitzen els últims avenços científics en les tècniques de biologia molecular, com la seqüenciació.

Els professionals treballen de manera transversal amb totes les especialitats clíniques i diagnòstiques amb l'objectiu d'oferir la millor assistència possible als pacients, amb criteris d’eficiència i sostenibilitat. També es treballa conjuntament amb els serveis clínics d’hospital i primària del territori per desenvolupar la Política d’ Antibiòtics de l’àrea sanitària de Lleida i implementar els programes PROA dels diferents hospitals, primària, sociosanitaris i residències.

Disposem d’un laboratori de bioseguretat de nivell 3 amb accés restringit només a personal autoritzat, inaugurat al 2019, on es processen i manipulen mostres clíniques per a estudi de microorganismes d’alt nivell de bioseguretat.

Diagnòstic microbiològic de qualsevol microorganisme per tècniques de PCR a temps real, amb especial rellevància pels virus respiratoris i microorganismes emergents.

Proves de resposta ràpida

Interpretació dels cultius i identificació dels microorganismes

Interpretació de la sensibilitat antimicrobiana dels diferents microorganismes segons els estàndards europeus

Àrea de malalties genitals

Laboratori de parasitologia i malalties tropicals

Recerca

Tots els facultatius de la secció pertanyen al grup de recerca Investigación en Microbiología clínica y resistencias a antibióticos de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida)

Els professionals de la Unitat són membres actius de les següents societats científiques i programes del Departament de Salut:

  • Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica
  • Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica
  • European Society of Clinical Microbiology and Infectious diseases
  • Grup d’Expertesa de l’ICS (PADEICS) del Programa d’Optimització ús dels Antibiòtics dels Hospitals de l’ICS (PROA)
  • Sistema de Vigilància Nosocomial i Comunitària de Catalunya

Docència

La secció està acreditada per la docència de l’especialitat de Microbiologia i Parasitologia des de 2021 per part del Ministerio de Sanitat, com a Unitat Docent de Microbiologia del HUAV.

També rebem residents de la pròpia especialitat que provenen d’altres centres en les seves rotacions externes, així com residents d’Anàlisis Clíniques de l’HUAV, en la seva rotació d’un any (R3) pel laboratori de microbiologia.

Sis facultatius són professors associats de la Universitat de Lleida (UdL), amb docència a estudiants de Medicina i Biomedicina. També es fan estades formatives d’estudiants de cicle superior de l’Institut Torrevicens de Lleida.

La secció organitza i coordina cursos de formació continuada tant pel personal tècnic com facultatiu, i participa de forma periòdica en diverses sessions i cursos externs relacionats amb l’especialitat.