L’associació de persones amb discapacitat orgànica (COCEMFE Lleida) ha celebrat avui la I Jornada de Discapacitat Orgànica a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova amb l’objectiu de donar visibilitat a aquest problema de salut, considerada la “discapacitat invisible”.
La discapacitat orgànica és una discapacitat física que prové d'una pèrdua en la funcionalitat d’un o diversos sistemes corporals (òrgans o fallades sistèmiques) produïda pel desenvolupament de condicions de salut cròniques, i presenta per tant afectacions que en la majoria dels casos no són perceptibles de manera directa. Les persones amb discapacitat orgànica pateixen diferents símptomes com el dolor o la fatiga, de vegades de manera aguda o progressiva, i han d’afrontar els tractaments necessaris, els efectes secundaris i constants i contínues consultes i proves mèdiques.
La Jornada ha comptat amb la participació de pacients, professionals de la medicina, la psicologia i el treball social, així com representants de COCEMFE, que han avançat la creació del ‘Mapa de la discapacitat orgànica de Lleida’. Alejandro Fernández, coordinador de cohesió social i coordinació sociosanitària de COCEMFE, ha explicat la campanya '#NoSocInvisible: Toca que ens vegin', per advocar pel reconeixement oficial i social de la discapacitat orgànica, eliminar barreres i avançar cap a una societat realment inclusiva. “Les persones amb discapacitat orgànica es troben amb limitacions, restriccions i barreres socials que resulten reiteradament minimitzades i invisibilitzades, generant problemes en la cobertura de les necessitats de suport, per accedir o mantenir una ocupació, desenvolupar estudis, accedir a les mesures de protecció reconegudes per les administracions; en definitiva, per desenvolupar una vida plena, en igualtat de condicions”.