Return

Primera cirurgia transanal mínimament invasiva amb robot quirúrgic a l'HUAV

Primera cirurgia transanal mínimament invasiva amb robot quirúrgic a l'HUAV Back to top
Lleida,
6/11/2024

Professionals de la Unitat de Cirurgia Colorectal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) han practicat la primera cirurgia transanal mínimament invasiva (TAMIS) via robòtica. La TAMIS està indicada per a l'exèresi i el tractament de pòlips rectals benignes o malignes amb un estadiatge inicial i sense afectació de ganglis. Permet resecar aquest tipus de lesions per via endoanal sense haver d’accedir-hi per via abdominal. L’HUAV fa més de 10 anys que practica aquest tipus d’intervenció via laparoscòpica, que és tècnicament demandant, ja que no només s'ha de resecar la lesió realitzant una exèresi de paret completa del recte, sinó que després s'ha de suturar aquesta zona resecada. En accedir per un únic port pel recte, els instruments treballen pràcticament en paral·lel, fet que fa difícil la tècnica quirúrgica. 

Núria Mestres, facultativa especialista d’aquesta Unitat, afirma que “la introducció de la cirurgia robòtica en aquest camp ens permet treballar amb els braços robòtics que tenen una maniobrabilitat de 360 graus, tant en els instruments com en una millor visió pel fet de treballar amb càmeres 3D. Aquest fet ens permet ampliar lleugerament el ventall de pacients que podran ser sotmesos a aquest tipus d’intervenció, ja que la tècnica robòtica facilita l'abordatge de lesions més altes a la zona del recte i potser més grans del que havíem estat fent fins ara per via laparoscòpica. Aquest fet implicarà que un major nombre de pacients podran preservar el recte”. Per tant, no se'ls haurà de sotmetre a una intervenció per via abdominal, en la qual es realitza una resecció del recte i mesorecte que pot tenir conseqüències funcionals posteriors. L’Equip de la Unitat de Cirurgia Colorectal de l’HUAV practica anualment entre 85 i 100 neoplàsies de recte.

La primera cirurgia TAMIS via robòtica es va realitzar amb èxit el dia 24 d’octubre, per part de la Unitat de Cirurgia Colorectal, i el pacient va ser donat d’alta al cap de sis dies sense incidències. A la imatge hi apareix l'Equip Quirúrgic (Núria Mestres, Jaume Ortega, Clara Galán), l'Equip d'Anestèsia (Noemí Gardeñes) i l'Equip d'Infermeria (Celeste Parramon i David Miró).