Return

Divuit anys d'atenció a l'ictus a Lleida

Divuit anys d'atenció a l'ictus a Lleida Back to top
Lleida,
29/10/2024
Imagen
Equip que ha treballat a la Unitat d'Ictus de Lleida al llarg d'aquests 18 anys.

L’Aula Magna Joan Viñas de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) acull aquesta tarda la Jornada d’Ictus de Lleida, amb motiu de la celebració dels 18 anys de l’atenció als pacients amb ictus en aquest territori. La Jornada se centra en el repte que la província de Lleida sigui considerada per la Societat Europea d’Ictus com una regió d’excel·lència. Segons explica Francesc Purroy, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, professor de la UdL i organitzador de la Jornada, “aquest repte va en la línia de garantir l’equitat territorial”. Per això, ja des de fa temps, es treballa de forma coordinada amb l’Hospital Comarcal del Pallars i amb la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell en projectes com el Teleictus, per tal de poder oferir els tractaments més adients en la fase aguda, conjuntament amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). 

“L’ictus és la principal causa de discapacitat, i les persones que el pateixen tenen necessitats que van més enllà de la fase aguda i, fins i tot, més enllà de les alteracions motores o de llenguatge, com poden ser les afectives i cognitives”, afirma Purroy. Durant la Jornada s’ofereix una visió actualitzada de la trajectòria de les persones amb ictus, donant valor al paper protagonista que no només tenen els neuròlegs, sinó també el personal de diversos àmbits com ara infermeria, neurologia, atenció primària, urgències, serveis d’emergències mèdiques, rehabilitació, logopèdia, treball ocupacional, treball social i infermeria de pràctica avançada. D’altra banda, també l’Associació de Malalts d’Ictus de Lleida (AMILL) participarà en la Jornada mitjançant una persona jove que va patir un ictus. 

L'ictus és l'alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin. Ictus és el nom científic del que es coneix amb diferents noms: feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi i alguns altres. L'ictus és una de les principals causes de mort i discapacitat arreu del món. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, aproximadament, una de cada quatre persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. A la província de Lleida, una mitjana de 800 persones pateixen un ictus cada any. El 90% dels casos d'ictus es podrien evitar amb el control d'alguns factors relacionats amb l'estil de vida, com ara el tabaquisme, l'alimentació i l'activitat física.  

Els ictus poden produir diferents graus de discapacitat que necessiten rehabilitació. La recuperació després d’un ictus depèn de la rapidesa amb què es rep assistència mèdica. Per això, Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi ictus.