Return

I Jornada Arnau Gine Valor sobre miomes uterins

I Jornada Arnau Gine Valor sobre miomes uterins Back to top
Lleida,
23/09/2024

Hi han assistit més de cent professionals de la Ginecologia.

Imagen
Grup de ponents de la I Jornada Arnau Gine Valor.

El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha celebrat avui la I Jornada Arnau Gine Valor, centrada en el tractament dels miomes uterins i, més concretament, en la importància de la pseudocàpsula en el maneig d’aquesta patologia, que afecta el 70% de les dones al llarg de la seva vida. Els miomes s'originen a partir del múscul llis uterí i sovint són asimptomàtics. En un 25% dels casos produeixen simptomatologia segons la seva localització o mida, com ara sagnat uterí anormal, dolor pelvià o infertilitat. Els miomes uterins són els tumors més freqüents de l'aparell genital femení i, probablement, el tumor benigne més freqüent a la dona. S’estima que una gran part de les dones tenen miomes a l’úter, però només és necessari el tractament quan els símptomes afecten la qualitat de vida.

Marta Simó, directora clínica territorial d’Obstetrícia i Ginecologia de Lleida, ha explicat que una de cada quatre dones amb mioma uterí presenten símptomes que tenen un gran impacte en la seva qualitat de vida i que el més freqüent és el sagnat menstrual abundant. “El mioma uterí és un tumor benigne d’origen monoclonal i creix comprimint el miometri circumdant. Les fibres miometrials comprimides que envolten el mioma, juntament amb les fibres de col·lagen, neurofibres i vasos sanguines, formen una unitat funcional anomenada pseudocàpsula. Durant la Jornada hem treballat com el coneixement de l’anatomia i la funció de la pseudocàpsula ens pot ajudar a optimitzar l’abordatge terapèutic i millorar els resultats i la qualitat de vida de les dones afectades”. 

Els miomes uterins han centrat la primera Jornada Arnau Gine Valor, que tindran continuïtat amb altres qüestions d’interès en el camp de la Ginecologia i l’Obstetrícia. Segons Simó, “l’objectiu és compartir el coneixement i fomentar una pràctica clínica de valor a través de la formació dels nostres professionals. Avui ho hem fet amb la presència d’experts mundials, com el doctor Andrea Tinelli, creador del concepte de la pseudocàpsula, Luis Alonso Pacheco o Juan Luis Alcázar, entre altres”.