Return

Arrenca la nova campanya d'immunització dels nadons per evitar la bronquiolitis

Arrenca la nova campanya d'immunització dels nadons per evitar la bronquiolitis Back to top
Lleida,
16/09/2024

El 90% dels nadons nascuts entre l’abril i el setembre de l’any passat a la Plana de Lleida es va inocular contra el VRS

Imagen

Salut ha donat el tret de sortida, per segon any consecutiu, a la campanya d’immunització dels nadons de fins a sis mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS) a fi d’evitar les bronquiolitis. A la Regió Sanitària Lleida s’hi destinen inicialment 3.050 dosis de l’anticòs monoclonal Nirsevimab (65.000 a tot Catalunya) per immunitzar els bebès nascuts entre abril i setembre d’enguany, a més dels que neixin des d’ara fins març de 2025.

A Lleida, l’arrencada de la campanya ha tingut lloc al Centre d’Atenció Primària (CAP) Onze de Setembre, on es troba ubicada la Línia Pediàtrica Lleida 1, en el qual s’ha immunitzat els primers nadons. Carmen Martín, pediatra i directora de la Línia Pediàtrica Lleida 1, ha explicat que “l’experiència de l’any passat va ser molt positiva i altament beneficiosa, amb xifres de vacunació molt altes, per sobre de la mitjana catalana,” cosa que es va traduir en un descens de les hospitalitzacions de nadons per bronquiolitis. “Es molt important la implicació de les famílies, que cada cop són més conscients de les complicacions que suposa una infecció per VRS i de la importància de la prevenció”.

L’objectiu és protegir els nens acabats de néixer de la patologia abans que visquin la seva primera temporada del virus. De fet, el 89,8% dels nadons nascuts a Lleida entre abril i setembre de 2023 van rebre immunització, una xifra superior a la mitjana catalana, que va ser del 87,8%. Gràcies a aquesta protecció que va tenir lloc l’any passat per primer cop, les hospitalitzacions per bronquiolitis en menors de 6 mesos, causades, o no, pel VRS, van disminuir un 70% respecte de l’any anterior, passant de 136 la temporada 2022/2023, a 41 la 2023/2024.

Per la seva banda, Laura Lanaspa, infermera pediàtrica i adjunta a direcció de la Línia Pediàtrica Lleida 1, ha recordat que les vacunes són un bon mètode de prevenció per protegir la població de les malalties i, en el cas de la vacuna contra el VRS, les reaccions són lleus i simplement poden donar molèsties locals i febre durant les primeres 24 o 48 hores que es tracta amb paracetamol.

La immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) té lloc als CAP per als lactants nascuts entre abril i setembre d’enguany, i als hospitals pels que neixin entre l’octubre i el març de 2025. Per immunitzar els nens, les famílies poden demanar cita al seu CAP de referència. Salut enviarà també SMS informatius a les famílies de nadons inclosos en les recomanacions.

Infecció per VRS

El VRS és unvirus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys.

La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

Catalunya en aquests moments té un dels calendaris de vacunació més complerts, que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida. Amb la inclusió de la immunització contra el VRS l’any passat, disposa d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a nivell global.

És important recordar que les vacunes salven vides, i que es calcula que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat segons les recomanacions.