L’exoscopi permet tenir en un sol aparell visions de microscopi i de mida real, amb un gran nivell de detall i en tres dimensions.
El Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha realitzat per primera vegada a Lleida una cirurgia assistida per exoscòpia amb l'objectiu d’alliberar els nervis de l’extrem inferior de la medul·la espinal (cua de cavall) que estaven comprimits per una aracnoïditis quística. És la primera vegada que aquesta tècnica es realitza a la província de Lleida i permet fer cirurgies amb un gran nivell de detall. Concretament, la intervenció va tenir lloc el passat dimecres 19 de juny i el pacient es recupera amb èxit.
L’equip de Neurocirurgia, liderat pels cirurgians Milton Martínez Madrigal i Víctor Martínez Alcañiz, expliquen que “l’exoscopi permet tenir, en un sol aparell, visions de microscopi i de mida real, amb un nivell de detall molt gran i en tres dimensions”. Aquesta innovació tecnològica permet fer procediments avançats de diverses especialitats, no només de neurocirurgia.
El gran avantatge és que el cirurgià no ha d’utilitzar un microscopi i pot operar amb el cap aixecat, mirant una pantalla on es veu la imatge en tres dimensions. Els professionals tenen millor visió de la zona de la intervenció i la profunditat de camp, cosa que millora la tècnica i permet als professionals ser més precisos. A més, es tracta d'una tècnica que permet fer docència quirúrgica de primer nivell, imprescindible per a un hospital de referència en docència i investigació.
L’exoscòpia, i en particular la càmera orbital 3D 4K d’Olympus que ha adquirit recentment l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, està canviant el paradigma de la visualització quirúrgica i la metodologia dins dels quiròfans.