La Unitat de Ferides Complexes de l’Atenció Primària de Lleida ha estat la primera unitat especialitzada en l’atenció a aquest tipus de ferides reconeguda amb l’acreditació el Grup Nacional per a l’Estudi i l’Assessorament de les Úlceres per Pressió (GENEAUPP).
És una acreditació que destaca per l’excel·lència en l’atenció, la gestió, el lideratge en recerca, la docència, la seguretat dels pacients i l’ètica professional dels centres que la reben. Al capdavant d’aquest projecte hi ha la Carme Marquilles Bonet i la Sandra Alexandre Lozano, infermeres i coordinadores de la Unitat amb una llarga trajectòria i experiència en el camp de les ferides cròniques. Amb elles ens endinsem en aquesta Unitat, per conèixer com hi treballen i per què s’ha convertit en un referent per a tot el país.
Quan es parla de ferides complexes, es fa referència a les que no cicatritzen com s’esperava, a aquelles en què s’allarga el tractament i a les que poden acabar amb complicacions més greus. A part de ser una limitació que afecta la qualitat de vida de les persones, també són un repte per a les i els professionals sanitaris que les han de tractar. Com comenta la Sandra Alexandre, per la seva complexitat cal que aquesta atenció sigui “molt especialitzada i acurada” i “que tingui en compte tots aquells factors que engloben la persona”. Per això, té molt de sentit que hi hagi una unitat només dedicada a tractar aquestes lesions. “A la Unitat, el que proporcionem, sobretot, és temps. Els centres de salut no es poden dedicar a una ferida complexa. Són ferides que, a vegades, estem una hora curant i en aquest servei podem oferir al pacient tot allò que necessiti perquè aquella ferida avanci”. Entenen que cada pacient és únic i que cada ferida s’ha de tractar amb la dedicació i el temps que requereixi.
Sobre això, Alexandre afegeix que “és necessària una unitat de ferides complexes, perquè cada vegada estem vivint més anys amb més complexitat. Tendim, sempre que sigui possible, que la persona estigui a casa seva, que no estigui hospitalitzada. I, per tant, els oferim aquells recursos que, en un altre context, no se’ls haurien pogut oferir”. El 2024 la Unitat ha atès 297 pacients.
Així, a la Unitat es realitzen tècniques avançades i específiques per tractar les ferides, que van des de les biòpsies, ecografies, autoempelts, valoracions metabòliques acurades, recomanacions de productes ortoprotèsics o de sistemes de compressió, entre d’altres.
L’Equip de Professionals que forma la Unitat està integrat per quatre infermeres, dues d’elles doctores i una doctoranda, a més d’una tècnica en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) i un administratiu. A més, compten amb una xarxa de referents de ferides que estan als centres de salut de Lleida i de la província, i que també s’estén fins als centres residencials i al Centre Penitenciari de Ponent.
El seguiment dels pacients amb ferides complexes es realitza mitjançant aquesta xarxa de referents a cada centre de salut o residència, que fa la primera valoració de la ferida. Si el referent considera que la ferida està estancada o necessita més atenció, es posa en contacte amb la Unitat per derivar-hi aquell cas. “Nosaltres, des de la Unitat, fem una valoració inicial basada en la història clínica del pacient, sense que aquest hi sigui, i, si cal, hi contactem per fer-li una avaluació presencial més detallada. Si no és necessari que el pacient acudeixi immediatament, es donen indicacions per continuar el tractament i es fa un seguiment posterior per revisar l'evolució de la ferida i ajustar el pla de cura segons sigui necessari”, conclou la Carme Marquilles.
Enllaç al vídeo de la notícia.
Foto: Equip de la Unitat (d'esquerra a dreta) format per Jordi Miquel Monrabà, Dra. Iraida Gimeno Pi, Carme Marquilles Bonet, Dra. Sandra Alexandre Lozano, Cristina López Alayeto i Mercè Bernis Domenech