Return

El Servei d'Obstetrícia recupera l’assistència vaginal al part de natges

El Servei d'Obstetrícia recupera l’assistència vaginal al part de natges Back to top
Lleida,
3/12/2024

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha elaborat un programa per recuperar l’assistència al part de natges per via vaginal. L'objectiu és poder oferir a totes les gestants amb el fetus en presentació podàlica que compleixin uns criteris clínics establerts la possibilitat que tinguin el part per aquesta via de manera segura i segons l'evidència científica i pràctica clínica més actuals. El programa es basa en la participació de professionals experts en aquest tipus de parts i consta de dues parts: una primera en què s'ha realitzat una formació teoricopràctica sobre els coneixements, habilitats i aptituds necessàries per a l'atenció a aquest tipus de part mitjançant tallers amb simuladors d'alta fidelitat a tots els professionals del Servei i una segona part on aquest equip de professionals experts estarà disponible per acudir a l'Hospital a donar suport a l'equip de guàrdia quan es presenti un part de natges per via vaginal, en cas que es consideri necessari, per així també donar suport a la formació i adquisició de competències de les noves generacions de professionals.

La presentació de natges o podàlica es produeix en el 3-4% dels parts. Durant anys s'ha deixat d'assistir aquest tipus de parts per via vaginal a causa de la publicació l'any 2000 de l'estudi Term Breech Trial (TBT) a la revista The Lancet sobre els riscos associats a aquesta pràctica, que recomanava la cesària planificada en detriment del part vaginal. Maria José Pelegay, cap de secció d’Obstetrícia i Ginecologia de l’HUAV, explica que “amb el temps s'ha demostrat que hi va haver una interpretació errònia dels resultats de l'estudi, però les repercussions han estat inevitables. Durant els darrers anys s'ha generalitzat la finalització de l'embaràs a les presentacions de natges mitjançant cesària a la majoria dels hospitals, els professionals han perdut les competències per a l'assistència per via vaginal en aquest tipus de parts i les gestants tenen por del part vaginal de natges”. 

Actualment hi ha múltiples estudis i revisions científiques que avalen la seguretat del part vaginal de natges en casos seleccionats i, en aquests casos, les embarassades tenen dret a poder donar a llum per aquesta via. Per poder oferir aquest tipus d’atenció, és necessària la formació i entrenament dels professionals en les competències necessàries per a l’assistència d’aquest tipus de part de manera segura i efectiva.