Return

L'HUAV i l'HCP impulsen un projecte innovador de Tele UCI per a la valoració i el seguiment remot de pacients crítics

L'HUAV i l'HCP impulsen un projecte innovador de Tele UCI per a la valoració i el... Back to top
Lleida / Tremp,
20/11/2024
Imatge

El Servei Territorial de Medicina Intensiva de Lleida (que inclou les UCI de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l’Hospital Universitari de Santa Maria i de l’Hospital Comarcal del Pallars) ha posat en marxa el Projecte de Tele UCI territorial, que es va presentar al Mobile World Congress d’aquest 2024. És un projecte innovador que permet que els pacients crítics i semicrítics monitorats a Urgències o a la planta d’hospitalització de l’Hospital Comarcal del Pallars puguin ser valorats a distància per metgesses i metges intensivistes de l’Hospital Arnau de Vilanova. Aquesta valoració és possible gràcies als dispositius de salut digital amb càmeres robòtiques de Teladoc Health, que permeten l’accés telemàtic, i a les eines desenvolupades per Better Care, una empresa catalana especialitzada en programari de gestió de dades, que faciliten el monitoratge en temps real de les dades dels dispositius mèdics connectats al pacient i el seguiment continu de la seva evolució. Aquesta solució està instal·lada a Urgències, a la planta d’hospitalització de l’Hospital del Pallars, així com a un centre de comandament a l’UCI de l’Hospital Arnau de Vilanova, equipat amb una estació de treball específica amb sis pantalles. 

Les pantalles del centre de comandament mostren els diferents programes d’informació clínica, les imatges de radiologia, els resultats de laboratori, el monitor integrat de constants vitals, els dispositius mèdics de suport orgànic i la imatge del pacient amb alta resolució, mentre es manté una videoconferència en temps real amb els professionals sanitaris que estan atenent el pacient a l’Hospital del Pallars i, si és necessari, amb la família del pacient. D’aquesta manera, el metge/essa intensivista des de l’Hospital Arnau de Vilanova, d’acord amb els professionals de l’Hospital del Pallars, decideixen si el pacient s’ha de traslladar a l’UCI de l’Hospital Arnau de Vilanova o de l’Hospital de Santa Maria o pot romandre al mateix hospital. En cas de trasllat, es treballa  de forma coordinada amb Emergències Mèdiques. Si es decideix fer el tractament al mateix hospital, es fa un seguiment telemàtic diari fins a la resolució o millora de l’estat clínic que ha generat la valoració a distància.

Jesús Caballero, director clínic territorial de Pacients Crítics de Lleida, explica que l’aplicació d’aquesta tecnologia ajuda els professionals sanitaris locals i referents a actuar, consensuar i millorar la presa de decisions clíniques en benefici dels pacients i del seu entorn afectiu. A més del Caballero, el projecte està coliderat per Eduard Sanjurjo, director assistencial de l’Hospital del Pallars, i per Montse Vallverdú, cap de la Secció d’activitat extra UCI de l’Hospital Arnau de Vilanova. Segons Caballero, “aquest model és de vital importància per a un territori geogràficament dispers com Lleida, on existeixen hospitals que no tenen UCI i que depenen de l’Arnau de Vilanova”. L’objectiu és ampliar aquest projecte a altres hospitals de la província, com ara l’Hospital de Vielha o la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. “Aquest projecte innovador demostra que la tecnologia pot ajudar a millorar el model de salut basat en les persones: pacient, professional i família, i a millorar l’equitat de les cures crítiques”, conclou.

La prova s’emmarca en el projecte CRÍTIC.CAT, que té la finalitat de dotar el sistema català de salut de les eines necessàries per fer més eficient la gestió dels pacients crítics i facilitar la coordinació dels serveis d’intensius d’arreu del territori. El projecte el dirigeix el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut, i és coordinat des de la Fundació TIC Salut Social. 

Premi Ennova Health 2024

El projecte Tele UCI ha estat guardonat als Premis Ennova Health 2024, atorgats pel Diario Médico i Correo Farmacéutico, en les categories de telesalut i e-learning. Els Premis Ennova Health són un reconeixement a la tasca dels professionals, institucions i empreses que han impulsat iniciatives digitals que aporten valor, contribueixen a la sostenibilitat del sistema i milloren la qualitat de vida dels pacients. Els Premis es van entregar el 19 de novembre al Real Teatro del Retiro de Madrid.