Return

GSS assumeix la gestió de l'Hospital Jaume Nadal Meroles

GSS assumeix la gestió de l'Hospital Jaume Nadal Meroles Back to top
Lleida,
13/11/2024
Imatge

El Govern va aprovar ahir l'ampliació de la plantilla de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública a la qual s’incorporaran les places derivades de la internalització de l’activitat sociosanitària de l’Hospital Jaume Nadal Meroles. L’1 de desembre, GSS passarà a gestionar aquest hospital d’atenció intermèdia de la ciutat de Lleida, que des dels seus inicis, el 2001, ha estat dirigit per SAR Residencial y Assistencial Sociosanitaria (filial de DomusVi) per via d’una concessió del Servei Català de la Salut.

GSS assumirà la gestió directa dels serveis assistencials que es presten a l’hospital amb la pertinent subrogació dels professionals que hi treballen. Aprofitarà l’estructura organitzativa existent, com a fórmula per optimitzar els recursos propis dins el sistema públic de salut i garantir els màxims estàndards de qualitat.

La transferència d’aquest dispositiu a un gestor públic dona resposta a una històrica demanda dels seus professionals i té per objectiu millorar la sostenibilitat i eficiència del centre. L’Hospital Jaume Nadal Meroles, ubicat al carrer Acadèmia de Lleida, ofereix atenció a persones amb necessitats de recuperació funcional, continuïtat de cures complexes o en situació pal·liativa. El centre atén una mitjana de 550 pacients anuals, que procedeixen tant dels hospitals d’aguts com del seu domicili o residència. L’immoble on està situat és propietat del Servei Català de Salut.

L’hospital va iniciar la seva activitat per al sistema sanitari públic el mes de desembre de 2001, quan va assumir l’atenció dels pacients ingressats a l’antic Hospital Sociosanitari Creu Roja de Lleida, així com la majoria de la seva plantilla de professionals. El centre disposa de 126 places d’internament i 25 d’hospital de dia. La unitat d’internament es troba distribuïda en 6 plantes d’hospitalització i una setena planta on s’ubica la sala de rehabilitació funcional i la de teràpia ocupacional. A la planta baixa hi ha l’hospital de dia terapèutic i rehabilitador per a l’atenció ambulatòria de les persones.

La nova atenció intermèdia

L’atenció intermèdia, anteriorment àmbit sociosanitari, representa un actiu únic de Catalunya, molt present als territoris i estratègic a la llum de l’envelliment de la població i de les creixents necessitats complexes sanitàries i socials de la població. Aquesta transformació de l’atenció intermèdia, que està actualment en curs, implica proveir l’atenció hospitalària i la resta de recursos sanitaris i socials del territori d’una atenció de qualitat, més proactiva i resolutiva, més a prop de la persona, i afegeix una nova mirada de treball en xarxa territorial amb fórmules de col·laboració i integració amb l’atenció primària de salut. Alhora, l’atenció intermèdia ha de ser eficient i equitativa.

El Servei Català de la Salut, a través de la Regió Sanitària Lleida, i d’acord amb les funcions que li atribueix la Llei 15/1990, d’ordenació sanitària de Catalunya, ha iniciat un procés de reordenació de l’atenció intermèdia en aquest àmbit territorial. Amb aquest procés es persegueix la millora de les prestacions que configuren el sistema sanitari públic i de cobertura pública, i la gestió i l’administració dels centres, els servies i els establiments sanitaris i sociosanitaris.

El model d’atenció dels hospitals d’atenció intermèdia és integral i centrat en la persona. Es basa en la seva valoració biopsicosocial, en la del seu entorn i la interdisciplinarietat pròpia de l’atenció geriàtrica i pal·liativa. Té com a objectiu prioritzar la funcionalitat de la persona, promoure l’autonomia i la qualitat de vida, i garantir la continuïtat assistencial.