Return

Professionals de Traumatologia es formen per detectar violència masclista

Professionals de Traumatologia es formen per detectar violència masclista Back to top
Lleida,
18/10/2024
Imatge

Els professionals del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia han iniciat una sèrie de sessions formatives per detectar possibles casos de violència masclista, en el marc del programa Una Mirada Atenta, coordinat des de la Unitat d’Igualtat del Institut Català de la Salut. La formació s’impartirà en diversos horaris i dies per tal que tot l’equip hi pugui participar. 

Una Mirada Atenta és una dinàmica gamificada emmarcada dins de les accions del II Pla d’Igualtat: prevenció, detecció i abordatge de violències masclistes que té com a objectiu augmentar la detecció i sensibilització dels i les professionals que atenen persones que estan patint qualsevol tipus de violència masclista, mitjançant la reflexió dels casos reals presentats a la formació. 

La proposta, que es presenta en format joc de taula, va oferint informacions de forma progressiva als i les participants sobre les explicacions que donen sis dones dels motius pels quals han anat a l’hospital i també sobre com actuen (elles i, en alguns casos, també els seus acompanyants) quan són a la consulta: si obliden dades rellevants, si se les veu dubtar abans de respondre, si estan nervioses, si l'acompanyant mostra o no preocupació pel seu estat de salut, etc. 

L'objectiu de la dinàmica és que els equips que hi participen reflexionin sobre les diferents explicacions que se'ls ofereixen i que, en diferents fases, vagin acordant quina dona consideren que podria ser víctima d'alguna violència masclista. Els casos recollits són representatius de diferents formes de violència contra les dones i tenen protagonistes d'edats, orígens i classes socials diversos, perquè no hi ha un perfil predeterminat de víctima. 

"La proposta genera un espai de reflexió dins de l'equip sobre quins poden ser els senyals d'alerta de situacions de violència masclista i ajuda que tothom estigui atent a aquests indicis per millorar la detecció de possibles casos. La dinàmica recull els diferents tipus de violència masclista, des de la vicària, fins a la física, la sexual o l'econòmica. És una mirada transversal a diferents situacions que es poden donar als centres sanitaris. L'objectiu és que tothom estigui atent a tots els detalls i que les dones que entrin als centres sanitaris es puguin sentir segures", explica Vanessa Garcia Chousa, responsable d'Igualtat de l'ICS. 

Els professionals del Servei d’Urgències de l’HUAV també han seguit aquesta formació i properament la faran els del Servei de Ginecologia i Obstetrícia.