Return

Dia del Treball Social Sanitari

Dia del Treball Social Sanitari Back to top
Lleida,
3/10/2024

Abordar la salut de forma integral

Imatge

Avui, 3 d’octubre, celebrem el dia del Treball Social Sanitari. És un moment important per reconèixer la valuosa tasca de les treballadores socials sanitàries dins els equips de salut, que han permès abordar la dimensió de la salut de forma integral, considerant no només els aspectes mèdics, sinó també els factors socials i familiars que influeixen en el benestar dels pacients.

La dimensió social de la salut és un fet provat i determinant, incorporar l’anàlisi dels aspectes sociofamiliars i identificar quina influència tenen en la salut, el benestar del pacient i el seu entorn més proper és essencial per garantir i fomentar una atenció adequada. A més, la participació del treballador social en la salut no es limita a l’atenció directa, sinó que també desenvolupa i té un impacte preventiu i promotor de la salut, fomenta l’autocura i la prevenció de la malaltia, optimitza el bon ús dels recursos i millora la qualitat de vida.

Per poder fer realitat els principis d’eficiència, equitat i atenció integral, estem treballant cada vegada més de forma coordinada entre l’atenció primària de salut i l’atenció hospitalària. Hem creat procediments i eines que faciliten aquesta continuïtat assistencial i un abordatge integral.

L’augment de l’esperança de vida, l’envelliment, el sobreenvelliment de la població i l’increment de malalties cròniques ens situen en un escenari que requereix una col·laboració efectiva entre els diferents nivells assistencials. En la intervenció hospitalària destaca un increment d’un 9,74% l’atenció a pacients majors de 75 anys respecte el darrer any.

També cal remarcar que les necessitats socials canviants han fet que el número de professionals de treball social sanitari a l’atenció primària de salut de la Gerència de Lleida hagin passat de 17 a l’octubre del 2019 a 32 actualment.

Així doncs, el repte a assolir està en fomentar i aplicar els projectes de col·laboració entre la xarxa de serveis socials i la xarxa de salut. L’atenció integrada social i sanitària és la via que ens permetrà respondre de forma àgil i adequada a les necessitats socials vinculades als problemes de salut, situant al pacient al centre del procés assistencial social i sanitari.

Aprofitem doncs aquest dia tan remarcat per nosaltres, per posar en valor i reconèixer la tasca que desenvolupen les treballadores socials sanitàries de la Regió Sanitària de Lleida.

 Núria Barberà, Rosa López i Ester Costa

Coordinadores de Treball Social Sanitari de l’àmbit hospitalari i l’Atenció Primària de la Regió Sanitària de Lleida