Return

Primer Premi Papageno de prevenció del suïcidi

Primer Premi Papageno de prevenció del suïcidi Back to top
Lleida,
5/09/2024

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el guanyador d’aquesta primera edició, en què també han estat candidats la Guàrdia Urbana de Lleida, els Mossos d’Esquadra i les associacions de suport al dol. 

Imatge

El Servei de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM) ha guardonat avui al Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya en el marc de la primera edició del Premi Papageno 2024, organitzat pel Servei de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM). Es tracta d’un reconeixement a persones o entitats que tenen un paper rellevant en la prevenció del suïcidi. El premi, que s’atorga per primer cop a l’Estat espanyol, vol ser una crida a la implicació activa de tota la societat contra el suïcidi coincidint amb la celebració, el proper 10 de setembre, del Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi.

L’acte ha comptat amb una ponència d’Alexander Grabenhofer-Eggerth, director del Departament de Salut Psicosocial de l’Institut Nacional de Salut Pública d’Àustria, coordinador del programa SUPRA i assessor de la Joint Action Implemental de la Unió Europea, referent en la implementació d’accions destinades a la prevenció del suïcidi i l’atenció de persones amb conducta suïcida.

Jordi Blanch, director del Servei de Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), ha afirmat que “el I Premi Papageno pretén unir ciència i art amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància d’adoptar un paper actiu en la prevenció del suïcidi”. El guardó deu el seu nom a un dels personatges principals de La flauta màgica de Mozart, Papageno, una obra plena de simbolisme que representa la vida com una lluita entre la llum i la foscor. Papageno planifica el seu suïcidi al pensar que havia perdut el seu amor, però aconsegueix salvar la vida gràcies a l’ajuda de qui li mostra alternatives i motius per continuar vivint.

La prevenció del suïcidi des del 061 Salut Respon

El guanyador de la primera edició del Premi Papageno 2024 ha estat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per la seva tasca en la prevenció del suïcidi a Catalunya. La Taula de Prevenció del Suïcidi (TPRS) del 061 Salut Respon és un servei destinat a la ciutadania que s’emmarca dins del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC).

Aquest servei es va posar en marxa el 20 de juny del 2022 i ha demostrat ser clau en la prevenció i reducció del risc de suïcidi a Catalunya. L’any passat (2023) la TPRS va rebre 11.670 consultes amb criteri de risc suïcidi, 567 de les quals van ser a la Regió Sanitària de Lleida.

Catalina Serra Carbonell, cap del 061 Salut Respon, ha explicat que “aquest és un servei molt qualitatiu, atès exclusivament per professionals sanitaris especialitzats en l’àmbit de la Salut Mental. Un dels punts forts de la TPRS és que permet resoldre un 84% de les consultes telefònicament i es pot evitar una derivació a un centre sanitari o una activació de recursos domiciliaris”. De fet, en un 16% dels casos s’ha enviat ambulància, i en un total de 201 casos s’ha reconduït a Atenció Primària.

La Taula de Prevenció del Suïcidi (TPRS) del 061 Salut Respon compta amb un equip de prop de 70 professionals sanitaris especialitzats en salut mental. L’equip està format per psicòlegs, infermeres especialitzades i psiquiatres que ofereixen atenció telefònica les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any a persones amb conducta o ideació suïcida, així com als seus familiars, persones properes i professionals que necessitin consulta experta.

La TPRS del 061 Salut Respon és un servei únic a Europa, perquè l’atenen professionals sanitaris i perquè està integrat al sistema de salut de Catalunya. Els seus professionals sanitaris poden accedir a la història clínica de la persona afectada i així conèixer el seu estat de salut, si rep algun tractament o si està en seguiment professional a la xarxa de salut mental.

Com ha entitat guardonada, el SEM ha rebut una escultura obra l’artista lleidatana Sara Pons Arnal, autora d’obres com l’escultura d’Anna Frank a Barcelona, el monument de Pi i Margall o La Dama de la Làmpada dels jardins de l’HUSM.

Les candidatures d’aquesta primera edició del Premi s’han presentat des del Servei de Salut Mental i Addiccions. S’han valorat propostes vinculades a la prevenció del suïcidi tant per part d’entitats, professionals i institucions, com persones anònimes amb un paper rellevant en aquest àmbit. El jurat ha estat presidit per Jordi Blanch, cap del Servei de Salut Mental i Addiccions, Teresa Guilera, responsable del Programa de Prevenció del Suïcidi de Gestió de Serveis Sanitaris, i altres membres tècnics del Servei.

A més del SEM, els altres candidats al premi han estat la Guàrdia Urbana de Lleida, els Mossos d’Esquadra i les associacions Servei de Suport al Dol de Ponent i Grups d’Acompanyament al dol de Lleida.

L’acte d’entrega del premi, celebrat a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), ha comptat amb la ha comptat amb la col·laboració del tenor Francesc Jové, la soprano Marta Bonet i la pianista Puri Terrado que han interpretat en directe fragments de La flauta màgica.