Return

Nou equip de radioteràpia superficial per lesions de pell

Nou equip de radioteràpia superficial per lesions de pell Back to top
Lleida,
3/09/2024

Finançat per la Diputació de Lleida amb 534.000 euros, permet un tractament innovador i mínimament invasiu amb excel·lents resultats.

Imatge

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha instal·lat recentment un nou sistema de raigs X de baixa energia que permet el tractament de pacients afectats de càncer de pell no melanoma (CPNM) sense haver d’intervenir-los quirúrgicament o fent-ho de forma mínimament invasiva. El nou equipament, finançat per la Diputació de Lleida amb un pressupost de 534.000 euros, permet tractar tumors cutanis (com el carcinoma de cèl·lules basals i el carcinoma de cèl·lules escatoses), lesions precanceroses (com el carcinoma in situ, la queratosi actínica o el lentigen maligne), limfomes cutanis, carcinoma de Merkel i, fins i tot, tumors benignes de la pell (com cicatrius queloides).

Marta Bonet, facultativa especialista del Servei d’Oncologia Radioteràpica, explica que “aquest nou sistema ofereix excel·lents resultats cosmètics, especialment en àrees com la cara, el cap i el coll, i proporciona una gran comoditat al pacient, que pot ser tractat assegut o estirat en una postura confortable, gràcies a la versatilitat d’aquest equip i dels seus accessoris”.

La radioteràpia és un dels tractaments curatius del CPNM i, en algunes situacions clíniques, pot oferir un resultat cosmètic i estètic més favorable que altres opcions de tractament. És una alternativa a la cirurgia en casos seleccionats on hi ha un risc de mutilació o es preveu un resultat cosmètic pobre després de la cirurgia, així com en pacients amb comorbiditats i risc quirúrgic, i en aquells en tractament anticoagulant, ja que la radioteràpia no requereix anestèsia. A més, pot ser administrada com a tractament preventiu després de la cirurgia en aquelles lesions que, després de ser operades, presenten un alt risc de recaiguda local o els marges de les quals no poden ser intervinguts de nou.

La incidència del càncer de pell ocupa la 5a posició entre els càncers més freqüents mundialment. La incidència estimada a l’Estat espanyol és de 37 casos per 100.000 habitants en homes i 23 casos per 100.000 habitants en dones. D’aquests tumors, el carcinoma basocel·lular és el més freqüent, ja que constitueix el 80-90% de tots els càncers cutanis.

El principal factor de risc per al CPNM i les lesions precanceroses és l'exposició crònica a la radiació ultraviolada del sol, que afecta majoritàriament les àrees del cap i el coll, que són les zones més fotoexposades. El CPNM té un impacte significatiu en la qualitat de vida dels pacients, ja que genera morbiditat funcional i estètica, i representa una important càrrega assistencial, especialment en la població d’edat avançada. La província de Lleida presenta un 20% de població major de 65 anys i lidera l’índex de sobreenvelliment de Catalunya, segons dades de l'IDESCAT. Aquesta demografia, juntament amb una alta exposició solar deguda a activitats agrícoles i ramaderes, planteja un desafiament de salut significatiu per a aquesta regió sanitària.