Return

El Servei de Pneumologia de Lleida millora la tècnica de les broncoscòpies complexes

El Servei de Pneumologia de Lleida millora la tècnica de les broncoscòpies complexes Back to top
30/07/2024
Imatge

El Servei de Pneumologia de l’HUAV ha fet la primera crio-EBUS de les comarques de Lleida. L’EBUS és un broncoscopi amb un ecògraf a la punta que permet de localitzar els ganglis limfàtics i les masses pulmonars que estan en contacte amb la tràquea i els bronquis principals. Guiats per la imatge ecogràfica de l’EBUS, s’introdueix la sonda dintre de la lesió, se’n congela el teixit i s’extreu. Amb cada biòpsia s’obté una mostra de major dimensió respectant l’estructura ganglionar. Això fa que les mostres siguin més rendibles per diagnosticar determinades patologies, com ara el limfoma, la sarcoïdosi o bé fer l’estudi molecular en neoplàsies, cosa que permet d’individualitzar el tractament. A més a més, s’eviten intervencions més agressives per estudiar aquestes malalties.

Els doctors Maria Zuil i Xavier Ribas han aplicat aquesta nova tècnica per primer cop juntament amb la resta de l’equip de la Unitat de Broncoscòpia d’alta complexitat.

Actualment aquesta tècnica es practica en altres hospitals de Catalunya amb resultats molt positius respecte a la rendibilitat diagnòstica. Els pacients de Lleida, que fins ara s’havien de desplaçar a l’Hospital Universitari de Bellvitge, es podran beneficiar de la tècnica crio-EBUS a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i no caldrà que es traslladin a Barcelona.