La secció de radiologia intervencionista realitza aquest procediment, que consisteix a extreure mecànicament un trombe que bloqueja la circulació de la sang, des de fa 5 anys.
Professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es traslladen cada dia a Lleida per col·laborar en aquest tractament d’alta complexitat.
L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha practicat la trombectomia mecànica número 100 des que el 2019 es va implantar a Lleida aquesta tècnica per a tractar les persones amb un ictus isquèmic com a conseqüència d’una oclusió d’una artèria cerebral principal, gràcies a un acord de col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Des de llavors, diversos facultatius de la Unitat de Neuroradiologia Intervencionista de Vall d’Hebron es desplacen cada dia a Lleida per treballar conjuntament amb professionals de radiologia l’Arnau. En aquest projecte col·laboren, a banda dels serveis de Radiologia dels dos centres, els serveis de Neurologia i Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.
La trombectomia mecànica és el procediment estàndard per al tractament de les persones que pateixen ictus isquèmics més greus com a conseqüència d’oclusions de les artèries intracranials principals. Abans d’implantar-se a Lleida al 2019, el diagnòstic i el tractament inicial es feia a l’Arnau de Vilanova i, posteriorment, els pacients eren traslladats a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Així, entre 35 i 40 persones a l’any eren traslladades a Barcelona.
La Unitat de Radiologia Intervencionista de l’Arnau de Vilanova també ha dut a terme més de 300 arteriografies cerebrals diagnòstiques (una prova per examinar els vasos sanguinis del cervell) i s’han atès en consulta més de 250 pacients, cosa que ha evitat molts trasllats a Barcelona, tot oferint la mateixa qualitat assistencial. Durant aquests anys de col·laboració s’han incorporat eines de proctoring remot, que permet a l’Hospital de referència supervisar a temps real el treball que es duu a terme a l’Arnau de Vilanova. Gràcies a aquesta eina, el personal de l’Arnau rep suport i formació en les tècniques de neurointervencionisme.
Un treball multidisciplinari per millorar l’atenció al pacient amb ictus
L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha apostat per un treball multidisciplinari entre professionals d’infermeria, tècnics, facultatius i zeladors de la Unitat d’Ictus, Urgències, Radiologia i SEM per millorar l’atenció del pacient amb ictus. Tot i que el desenvolupament tecnològic ha permès un salt cabdal en el tractament de l’ictus, el principal factor de mal pronòstic és la demora en l’atenció sanitària. Segons els experts, hi ha una relació directa entre el temps d’isquèmia cerebral ―detenció o disminució de la circulació de la sang a través de les artèries― i el pronòstic funcional del pacient. Per tant, davant una sospita d’ictus que consisteixi, principalment, en pèrdua de força, alteració de la parla i/o desviament de la cara, cal trucar ràpidament al 112 per a activar el codi ictus.
Actualment, en un any s’atenen més de 500 persones a l’Arnau de Vilanova amb activació de codi ictus. D’elles, una mica més d’una de cada 10 pateixen l’ictus per una oclusió d’una arteria principal que requereix tractament amb tècniques de neurointervencionisme.