Imatge

Unitat bàsica de prevenció (ICS)

Unitat bàsica de prevenció (ICS) Back to top

Presentació

Depenent de la Direcció de Persones i Desenvolupament Professional, l’àrea de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) és l’encarregada de dissenyar, proposar i impulsar les polítiques, els programes i els objectius en matèria de riscos laborals, promovent i coordinant les actuacions per desenvolupar el Pla de prevenció.

La Unitat Bàsica de Prevenció (UBP) de Lleida és la unitat de referència de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l’àmbit d’Atenció Primària de Lleida i de la Gerència territorial de l’Alt Pirineu-Aran. La unitat està ubicada a la 5a planta de l’edifici II (edifici central) de l’HUAV.

Som un equip multidisciplinari de professionals: metgesses, infermeres, tècnics i personal de suport amb formació específica en riscos laborals. La UBP, que forma part del Servei de Prevenció de l’ICS, està integrada per especialistes de les quatre disciplines preventives que estableix la normativa vigent:

  • Medicina del treball
  • Seguretat en el treball
  • Higiene industrial
  • Ergonomia i psicosociologia
Ubicació

Edifici II, planta 5a

Hospital Universitari Arnau de Vilanova

Telèfon: 973 70 53 00

[email protected]

Consulta externa – Activitat ambulatòria

Telèfon de programació: 973 705 300 de 8 a 15h, de dilluns a divendres

Despatxos-consulta mèdica i d’infermeria

Equip

  • Esther Barbé Illa
  • Lourdes Villarte Farré
  • Blanca Guiu Badia
  • Sílvia Bometón Cerezuela
  • Patricia Afanador Lunaç
  • Jaume Cierco Nerín
  • Sònia Cabós Soca
  • Susana Bonet Díez
  • Ana Cherto Andreu
  • Ana Quero Solomando

Cartera de serveis

L’activitat de la UBP va dirigida essencialment als treballadors amb vincle contractual amb l’ICS. La cartera de serveis de la UBP es pot estratificar en 3 tipus d’activitats:

  1. Prestacions de prevenció i assistència sanitària
  2. Intervencions de tipus tècnic
  3. Activitats globals de gestió, informació i formació en PRL

Prestacions de prevenció i assistència sanitària

Programa de vigilància específica de la salut dels treballadors de l’ICS de l’Hospital i dels àmbits d’Atenció Primària:

  • Reconeixements mèdics inicials o amb la incorporació
  • Reconeixements mèdics obligatoris (treballadors exposats a radiacions ionitzants-tipus A o exposats a agents cancerígens)
  • Altres: valoració de l’estat de salut desprès d’una baixa mèdica perllongada o per malaltia oncològica o d’especial gravetat
  • Identificació, valoració i seguiment de treballadors amb una especial sensibilitat
  • Atenció a la treballadora en període de gestació i/o alletament

Activitats de prevenció i promoció de la salut

  • Immunitzacions: administració i registre de dosis vacunals, actualització de l’expedient vacunal, campanyes massives, etc.
  • Cribratge de la infecció tuberculosa latent
  • Consulta de deshabituació tabàquica

Altres prestacions: proves complementàries (extraccions de sang, ECG, espirometria, cooximetria). Control constants, mesures antropomètriques i cures.

Accidents de treball

  • Assistència immediata als accidents amb risc biològic (exposicions a sang per punxada o esquitxada)
  • Assistència immediata a altres exposicions de risc via respiratòria (aèria, gotes) o per contacte directe
  • Atenció immediata o diferida a altres tipus d’ accidents
  • Atenció al professional víctima d’una situació de violència o agressió.
  • Atenció a casos sospitosos o confirmats de covid-19

Estudis de contactes

  • Estudis de contactes derivats d’exposicions de risc a casos confirmats d’infecció per SARS-CoV-2
  • Mesures de profilaxis post-exposició a casos sospitosos o confirmats d’infecció tuberculosa, malaltia meningocòccica, etc.

Consulta espontània per contingències ocupacionals o comunes

Prescripció farmacèutica

Activitats de tipus tècnic

Consultes relacionades amb les condicions de seguretat, higiene i ergonomia

Consultes relacionades amb riscos psicosocials (conflictes interpersonals i/o organitzatius, agressions, assetjament)

Assessorament en matèria d’equips de protecció individual

Assessorament permanent en matèria de seguretat i salut en el treball

Registre i investigació d’accidents i incidents

Registre d’ agressions

Elaboració d’estadístiques de sinistralitat i estimació d’índex d’accidentalitat

Inicial i revisions periòdiques

Específiques (ergonòmiques, mesures higièniques, treballadors especialment sensibles, embarassades, lactància)

Visites de prevenció i controls periòdics de les condicions de treball

Avaluació específica del risc psico-social, seguiment i planificació de mesures

Implantació plans d’emergència (actualització de documents, preparació de simulacres, divulgació del pla d’emergència, formació dels equips d’emergència, etc.)

Activitats globals de gestió, informació i formació en prevenció

Gestió dels comunicats de risc

Planificació de l’acció preventiva

Implantació de procediments

Activitats de coordinació empresarial

Activitats de coordinació en matèria d'obres

Controls en la lluita integrada contra les plagues

Informe trimestral de la UBP al Comitè de Seguretat i Salut

Activitats divulgatives i informatives adreçades als treballadors

Elaboració de recomanacions i instruccions de seguretat

Elaboració i participació en el Pla anual de formació en prevenció de riscos

Participació en grups de treball i en l’elaboració de protocols

Col·laboració amb la Comissió de Docència elaborant el Pla anual de formació en prevenció de riscos

Participació en el Comitè d’ Autoprotecció dels centres

Participació en la Comissió d’Obres

Participació en la Comissió d’Infeccions

Participació en grups de treball i en l’elaboració de protocols

Docència

La UBP col·labora amb la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària de Lleida, acollint la rotació de professionals d’infermeria residents.

Professors associats: Esther Barbé Illa, professora associada a temps parcial de la Facultat de Medicina- Departament de Cirurgia de la Universitat de Lleida (UdL). Àrea de coneixement de Medicina preventiva i salut pública.

Recerca

Participació en el Projecte FORMALCAT “Determinació de les mesures òptimes de control de l’exposició a formaldehid en els laboratoris d’Anatomia Patològica” en col·laboració amb MC Mutual, Centre de Seguretat i Salut Laboral i INSHT (2013-2016).

Participació en el projecte IDIAP 4R16/132 “Prevalença de dermatosis laborables en professionals sanitaris de atenció primària y àmbit hospitalari de Catalunya, període 2016-2018”, aprovat pel Comitè d’Ètica de l’Institut d’Atenció Primària Jordi Gol. A càrrec de la Dra. Lourdes Villarte Farré.

L’equip de vigilància de la UBP ha participat en la comunicació “Cobertura enregistrada de vacunació triple vírica i estat immunitari enfront de les malalties prevenibles per vacunació dels professionals de l’ICS a l’ Àmbit Lleida. Pla de Salut (projecte projecte demostratiu 2.2. Vacunacions, 2014)”.

Presentació de la comunicació en format pòster “Accidents biològics en un centre hospitalari públic entre 2001-2009”. XXII Diada de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball. Barcelona, 22 de novembre de 2012. Autors: E.B. Plana, E. Barbé i L. Villarte.

Participació en les jornades de prevenció en l’àmbit sanitari de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball:

  • Organització de la XIX Jornada de prevenció de riscos laborals en l’àmbit sanitari: Riscos biològics II. Celebrada el 13 de juny de 2013, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.
  • La UBP ha format part del Comitè científic de la XXI Jornada de prevenció de riscos laborals en l’àmbit sanitari: Retorn al treball desprès d’incapacitat temporal. Celebrada el 10 de juny de 2015 al Consorci Sanitari del Garraf – Hospital St. Camil.
  • La UBP ha format part del Comitè científic de la XXII Jornada de prevenció de riscos laborals en l’àmbit sanitari: Riscos per exposició a fàrmacs perillosos. Celebrada el 7 d’octubre de 2016 a l’Hospital Universitari St. Joan de Reus.
  • La UBP ha format part del Comitè científic de la XXIII Jornada de prevenció de riscos en l’àmbit sanitari sobre “Radiacions”. Celebrada el 16 de juny de 2017 a l’ Hospital de St. Joan Despí Moisès Broggi.
  • La UBP ha format part del Comitè científic de la XXIV Jornada de prevenció de riscos en l’àmbit sanitari sobre “Malalties altament transmissibles”, celebrada l’ 1 de juny de 2018, a l’ Auditori Josep Irla de Girona.

Participació al 28 Congreso Nacional de la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias, realitzat a Burgos del 8 al 10 de juny de 2016, amb la presentació d’una comunicació en format pòster: Impacto de la tuberculosis en un professional del Servicio de Urgencias. A. Moreno Pena; O Yuguero Torres; J Peña Garcia et al. Publicat al llibre ISBN: 978-84-608-8838-3.

Participació a la I Jornada sobre Desenvolupament d’organitzacions i territoris saludables, organitzada per la Universitat de Lleida, amb data 4 de novembre de 2016. Amb la presentació de dos comunicacions científiques en format pòster:

  • Els menjadors dels hospitals: compleixen criteris de confort? Barbé Illa, E; Soria Peña, I.; Cabós Soca, S.; Cierco Nerín, J.; Bonet Díaz, S.; Díaz Prieto, M.
  • El bloc de promoció de la salut dels professionals de l’ICS. Barbé Illa, E; Villarte Farré, L.; Peña García, J.; Marquilles Cinca, R.

Participació en el 1r Congrés Internacional sobre Micro-Immunoteràpia realitzat a Palma de Mallorca del 18 al 20 de maig de 2017, amb la presentació d’una comunicació en format póster titulada: “Analitycal findings in healthcare workers: leukocyte count and serology testing”.

Participació a l’acte de lliurament dels guardons de la Xa edició dels Premis Atlante “Especial covid-19”. Atorgament del premi especial del jurat al Servei de Prevenció de l’ICS. Foment del treball, Barcelona, 23 de novembre de 2021.

Publicació d’una carta científica a la revista “Atenció primària” amb el títol: “Simptomatologia inicial de la infecció por SARS-CoV-2 en el personal sanitari: ¿qué hemos aprendido?” Marta Bonet Beltrán, Lourdes Villarte Farré, Esther Barbé Illa y Pere Godoy Garcia. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2020.08.009